Wat is UX design?

Tot in tegenstelling van een webdesigner of webdeveloper weten velen nog vaak niet wat het is. Toch ontkom je tegenwoordig er niet meer aan. Waar voorheen het alleen werd ingezet bij grotere projecten heeft het bij kleine projecten net zo zeer grote impact. Maar wat is nu precies UX design en hoe belangrijk is het voor je website?

Hoewel de naam het anders doet vermoeden heeft een UX designer niets te maken met het grafische deel van een website.
Waar staat UX Design dan wel voor?
UX staat voor User Experience wat Gebruikerservaring betekent. 

Iets wat bij oude maar ook nog steeds bij nieuwe websites soms ontbreekt. Dit is jammer, je wilt immers dat je bezoeker een positieve ervaring overhoud na het bezoeken van je website. Een negatieve ervaring leidt niet alleen tot minder terugkerende bezoekers, maar ook dat je bezoeker na paar seconde doorklinkt naar een andere website oftewel jouw concurrent. 

Naar de basis.
Voor een optimale gebruikerservaring te kunnen krijgen draait het allemaal om het ontwerp.  Maar voordat je goed ontwerp hebt moet je wel weten waar je op moet letten. Voordat wij aan het slag gaan met het daadwerkelijk ontwerpen van een design wordt er eerst een wireframe gemaakt. Hierin worden zaken vastgelegd wat zeer waardevol is voor de gebruikerservaring. Zij moeten immers de site gaan gebruiken. 

Aan de hand hiervan wordt er een concept ontwerp gemaakt. Na deze stap wordt het ontwerp getest door een groep “test”gebruikers. Aan de hand hiervan weten we of er nog veranderingen moet worden doorgevoerd. Er wordt dan gekeken zoals al staat “neem contact op”button op de juiste plek. Soms kunnen kleine aanpassingen grote gevolgen hebben. Soms is het de kleur van een button wat gebruikers over laat gaan op actie. 

 Dit wordt gedaan door onderzoeken en testen. Aan de hand de resultaten kan je veranderen direct doorvoeren. Hoe sneller je hierin slaagt hoe beter de gebruikerservaring is voor jouw bezoeker. Ook voor zoekmachines zoals Google is het steeds belangrijker daarom doen wij altijd een SEO analyse

Conclusie.
Is een goede user experience belangrijk? Daar kunnen we heel kort in zijn; Ja, dat is heel belangrijk. Hoe beter de gebruikerservaring is van een hoe langer je bezoekers blijven hangen op je site krijgen een positieve ervaring en maken meer reclame voor jouw website. En hoe beter je wordt gevonden door Google. Kortom meer bezoekers is meer conversie

Benieuwd of jouw site User Experience proof is? of toe aan een nieuwe website? Neem contact met ons op. 

DEEL DIT BERICHT